4 TRIKI ZA ŽIVLJENJE BREZ STRESA

Življenje je lahko včasih zelo stresno in naporno. Stresu se žal ne moremo vedno v celoti izogniti, lahko pa vplivamo na to, kako se bomo v taki situaciji odzvali.

Ko postane naš vsakdan kaotičen, je zelo pomembno, da si vzamemo čas zase in da zadihamo. Predstavljamo vam 5 trikov, ki vam bodo zagotovo pomagali v boju proti stresu in naredili vaše življenje bolj umirjeno.

1. Bodite "hygge"

Ste že slišali za besedo hygge? Beseda je danskega izvora in bi se lahko prevedla kot "dobro počutje", čeprav uradnega prevoda za to besedo v slovenščini nimamo. Težko je zajeti pravi pomen te besede, saj hygge pomeni veliko več kot samo “dobro počutje”.

Beseda izvira iz vzdušja intimnosti in udobja našega doma. To je občutek, ki ga doživimo pred domačim kaminom, ko smo zaviti v odejo in vemo, da nas tisti dan ne čaka več nobena obveznost. V takih trenutkih smo sproščeni, zadovoljni in pomirjeni. Vam je ta občutek kaj znan?

In kako biti hygge? No, to je pravzaprav odvisno od vsakega posameznika. Začnite brati knjigo, poglejte svojo naljubšo serijo, pocrkljajte mačko… Naredite to, kar vam je najbolj pri srcu in vas popolnoma sprosti. Kajti ne pozabite, hygge ni stvar ali aktivnost, ampak občutek.

2. Dokončajte svoje projekte

Ste začeli brati knjigo, vendar ste ostali nekje na polovici strani? Se želite naučiti igrati kakšen inštrument in s tem odlašate že leta in leta? Ste začeli hoditi v fitnes, ampak ste po nekaj obiskih obupali?

Misel na stvari, ki jih nismo dokončali, lebdi kot siv oblaček nad našo glavo in ne gre nikoli stran. Eden najlepših občutkov je, ko dokončamo nekaj, česar smo se lotili. Takrat smo ponosni nase, postanemo bolj samozavestni in na splošno smo boljše volje. Poleg tega tudi vemo, da lahko dokončamo svoje projekte, tudi če se nam na začetku zdijo še tako nemogoči. In to je mentaliteta, ki nam še kako pomaga v življenju.

Torej, zavihaj rokave in se loti svojih nedokončanih projektov. Na začetku bo mogoče težko, vendar vam obljubimo, da si boste na koncu hvaležni.

3. Bodite fizično aktivni

Prav nobena skrivnost ni več, da se nam med izvajanjem fizičnih dejavnosti sprošča endorfin, hormon sreče.

Torej, oblecite svoja športna oblačila in začnite migati. Prepričani smo, da lahko prav vsak najde fizično aktivnost, v kateri bo užival -- naj bo to sprehod, dvigovanje uteži, tek, joga, gimnastika, plavanje… Vsaka vadba je dobra vadba - samo začeti je treba.

4. Prižgite svečo

Če se hočemo dobro počutiti, moramo poskrbeti, da imamo okrog sebe prijeten ambient. Ne boste verjeli, kako lahko okolje vpliva na vašo raven stresa.

Eden izmed trikov, kako takoj polepšati ambient in ga narediti bolj sproščujočega, je, da prižgemo svečo. Ja, res je tako preprosto. Topla svetloba ognja vas bo pomirila in v prostor vnesla občutek spokojnosti. Še toliko bolje bo, če prižgete svečo s sproščujočim vonjem, kot je na primer sivka.

Verjemite, če bo v vašem domu prijetna atmosfera, bo tudi vaš um bolj sproščen.